Azure’da Sanal Makine kurulumu ve .Net Core Api çalıştırma

ihsan güç
5 min readFeb 6, 2022

Backend kod geliştirici olarak her zaman çalıştığım süre içerisinde projenin dosyalarını aktardığımız sunucular, cloud, devops gibi sıkıntılı ortamlarını hep merak etmişimdir. Bunları öğrenmek içinde Azure kullanarak bir tane sunucu ayağa kaldırarak örnek yapmaya karar verdim. Azure kayıt olduktan sonra ücretsiz olarak kredi veriyor kaçırmayın derim.

Azure kayıt olduktan sonra bizi karşılayan ekrandan sanal makineler yazan yere tıklayarak sanal makine kuracağımız yere yönlendiriyor,

Resim 1

Oluştur kısmına tıklayarak, genel bilgileri ayarladığımız yere yönlendirecektir.

Resim 2

Oluşturacağımız makinenin bilgilerini:

  • Görüntü: Hangi işletim sisteminde çalışması gerektiğini seçtiğimiz yer, eğer var olanlardan farklı seçmek istiyorsak “tüm görüntüleri göster” kısmından giderek başka sürümleri seçebiliyoruz.
  • Boyut: Seçtiğimiz işletim sistemine göre belirlediğimiz boyut, eğer var olanlardan farklı seçmek istiyorsak “tüm boyutları göster” kısmından giderek başka sürümleri seçebiliyoruz.
  • Yönetici hesabı: Kullanıcı adı ve Şifre kısmını belirlediğimiz alandır. Oluşturacağımız bilgiler ile Remote Desktop Connection yardımı ile sanal sunucuya ulaşma imkanı olacaktır. Kullanıcı Adı ve Şifreyi Bir yere NOT ALMAYI UNUTMAYIN.

Gözden geçir + oluştur tıklandıktan 2–3 dk sonra sunucuyu ayağa kaldırma işlemini tamamlar,

Resim 3

Sonra gelen ekranda kaynağa git dedikten sonra sunucunun genel bilgilerinin olduğu alana yönlendirir.

Resim 4

Oluşturduğumuz sunucunun genel bilgilerini bu kısmımda görebiliyoruz ayarlar kısmında:

  • Ağ iletişimi: Dışarıya açtığımız portları kontrol ediyoruz.
  • Bağlan: Uzaktan erişim yollarını belirlediğimiz(RDP,SSH,Bastion) kısımdır.
  • Diskler: Sunucu disklerini yönettiğimiz bölümdür.
  • Boyutlar: Sunucunun boyutunu yönettiğimiz bölümdür.

Eğer özel durum oluştuğunda yeniden başlatma, durdurma veya silme kısımlarını kullanabiliriz.

Resim 5

Yukarıdaki Genel IP Adresini kopyalayarak daha sonrasında kayıt ettiğimiz kullanıcı adı ve şifre yardımı ile remote desktop connection kısmına yazarak sunucuya bağlanıyoruz.

Resim 6

İlk bağladığımızda karşımıza sanki yeni format atmışız gibi tertemiz ekran ve server manager bizi karşılar ilk olarak İnternet’ten dosyalar indirmek için server managerda Local Server kısmından IE enhanced security configuration alanına tıklıyoruz ve on kısımlarını off yapıyoruz bunu yaptıktan sonra sıradaki işlemimiz IIS kurma aşamalarına geçelim.

Resim 6

Server manager dashboard kısmına tıklayarak add roles and features alanına tıklıyoruz ve açılan popup ekranında next > next > next ‘e tıklayarak,

Resim 7

Server Roles’dan ilgili alanı seçiyoruz ve son sayfaya kadar tıkladıktan sonra karşımıza install kısmı geliyor ve seçtiğimiz kısımları indiriyoruz indirme bittikten sonra IIS kurulmuş oluyor ve arama kısmına IIS yazarak IIS açıyoruz.

Resim 8

IIS kurulduktan sonra .net core çalıştırmak için gerekli kütüphaneleri yüklüyoruz. Kütüphaneler kullandığınız freamework’e göre değişiklik gösterebilir ben .net core 3.1 kullanıyorum o yüzden alt kısımdaki kütüphaneleri yükleyeceğim:

  • aspnetcore-runtime-5.0.0-win-x64
  • dotnet-hosting-2.2.1-win
  • dotnet-hosting-5.0.11-win
  • dotnet-sdk-5.0.100-win-x64
  • dotnet-hosting-3.1.22-win

Kütüphaneler yüklendikten sonra bir tane web site kurma vakti geldi IIS aratarak açıyoruz ve Açılan IIS ekranında Sites kısmına sağ tıklayarak add web site alanı tıklayarak açılan popup ekranında bilgileri giriyoruz:

  • Site name: Site ismini girdiğimiz alandır.
  • Physical Path: Site dosyalarını yükleyeceğimiz alanı belirtiğimiz alandır. Genellikle inetpub > wwwroot > altına yüklenir.
  • Type: Eğer http ise direk port belirleyip yükleyebilirsiniz. https seçerseniz ise yüklemek istediğiniz sertifikayı yükleyerek devam edebilirsiniz.
Resim 9

Bir tane web site kurduktan sonra yükleyeceğimiz klasörün altına projenin release alarak web site da belirtiğimiz klasöre dosyaları atıyoruz. Yükledikten sonra fark edeceğiz ki 403.14 error verdiğini göreceğiz hatayı anlamamak için genellikle ilk bakmamız gereken yer eski takım liderimin Emre Oruçoğlu’nun dediği gibi ilk önce Event Viewer > application kısmına bakılarak hataları daha hızlı bulabilirsin.

Hataya baktığımızda Web.config hatası olduğunu anlıyoruz ve bir tane basit bir aşağıdaki gibi web.config dosyası oluşturuyoruz.

Resim 11

Her şeyi yaptıktan sonra aşağıdaki gibi çıktı alabiliyoruz sadece dışarıya port açmak kaldı.

Resim 12

Windows Defender Firewall With Advanced Security kısmından bir tane yeni kural oluşturma kısmından, port kısmını seçiyoruz ve ilerliyoruz,

Resim 13

açmak istediğimiz port numarasını giriyoruz,

Resim 14

name kısmını girdikten sonra finish’e basarak bir tane port açıyoruz tabi bununla sınırlı kalmıyor azure kısmında da port açmak gerekiyor.

Resim 15

Azure da port açmak için ağ iletişimine giderek genel bağlantı noktası kuralı ekle kısmına tıklıyoruz,

Resim 16

Aşağıdaki hedef bağlantı noktası kısmını sunucuda belirlediğimiz port numarasını giriyoruz ekle düğmesine basıyoruz ve 30 saniye ve 1 dk arasında port kısmını oluşturuyor.

Resim 17

Her şeyi bitirdikten sonra artık port durumlarını da dışarı açtığımıza aşağıdaki gibi artık sunucuya bağlantı sağlayabiliyoruz.

Resim 18

Yeni mimariler, yeni sistemler, bir şeyler öğrenmek her zaman mutluluk verir.

Kaynak

Okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

--

--